Göran Hellborg Utbildningsledare Visualisering av arkitektur / Visualisering av Rum, Inredning och Produkter 070 630 99 33 Arkitekt SAR/MSA

Yrkesroller

Visualiserare av rum, inredningar och produkter arbetar i första hand på arkitektkontor, inredningskontor, möbelindustrin och produkttillverkare för inredd miljö. Yrkesrollen finns även representerad hos andra företag som har behov av att visualisera rum, inredningar och produkter, t.ex. industridesigners, eventföretag, mäklarföretag och reklambyråer.

Visualiseraren kompletterar andra yrkesroller, framför allt arkitektens, inredningsarkitektens och möbelformgivarens roller i designprocessen. Visualiseraren är specialiserad på att skapa olika typer av gestaltningar, särskilt fotorealistiska bilder, film och virtual reality (VR), med hjälp av avancerade digitala verktyg.

Visualiseringar används i olika sammanhang under designprocessen, bl.a. i tidiga skeden för skisser och planering. Under processen som beslutsunderlag och för marknadsföring av rum, möbler och produkter för inredd miljö.

"IKEA har idag cirka 30  visualiserare och vi ser att vi behöver lika många till framöver. Genom att bygga 3D-modeller och visualiseringar av hela IKEAs sortiment kan vi fatta tidiga beslut, minska byggandet av prototyper och fotograferade miljöer"
Claes Nordin, Assignment Leader Product Communication, IKEA of Sweden AB