Sofia Lovén Universitetsadjunkt / Programansvarig Visuella effekter 036 10 18 57 073 910 18 57 Jönköping University
Sofia Fransson Utbildningskoordinator Visuella effekter 0381 361 62 070 309 61 62

Digital compositing

Här koncentrerar du dig på efterbearbetning av rörliga bilder inom film- och reklamproduktioner på ett kreativt, kostnadseffektivt och produktionsmässigt sätt. Du får insikt i postproduktionens olika delar och lär dig hantera de verktyg du behöver för att t ex retuschera bort linor som håller en skådespelare i luften, producera set extensions och integrera renderad 3D i live actionmaterial.

Hur gjorde dom det där?

Vi har en utbildning där målet är att producera något som inte syns. Utbildningen heter Digital compositing och när du är läst här i två år då blir du Compositor.

En compositors uppgift är att lägga ihop, förändra och försköna rörligt material. Det kan handla om att ta bort namnet på en produkt som bytt ägare, att förändra en mulen himmel till en solnedgång, att lägga en mobiltelefon i 3D i klorna på en örn eller att bygga på en extra våning på ett hus.

Allt rörligt material som du ser omkring dig har bearbetats på något sätt.

Långfilm, kortfilm, dokumentärfilm, reklamfilm, beställningsfilm och cinematics.  Vi står för en del av det jobb som ligger bakom en produktion, tillsammans med andra yrkesroller som exempelvis redigerare, colorister, fotografer, designers och 3D-artister.

Du jobbar i nära samarbete med studenterna som läser 3D Visualisering och lär dig bland annat att integrera material, som 3D producerat, i olika miljöer på ett verklighetstroget sätt. Du lär dig att se hur din omvärld ser ut genom linsen på videokameror och filmkameror av olika slag och hur du kan producera fotorealistiska sekvenser utifrån givna specifikationer. Du lär dig hur hela processen går till från preproduktion till postproduktion och kan därmed också känna dig trygg i din yrkesroll och se din del i kedjan. 

Vår pedagogik bygger på uttrycket "gör om, gör rätt". Vi jobbar mestadels med veckoprojekt för att du ska kunna göra alla nybörjarfel och sedan gå vidare med dina nya kunskaper till nästa projekt. Ju längre in i utbildningen du kommer desto fler längre projekt får du jobba med.  

Vi vet att det kan låta otacksamt att jobba med något som inte ska synas men det är just det som gör detta jobb så utmanande och spännande. Det är compositorn som lyfter produktioner från "okej" till extraordinär och det krävs stort tålamod, kunskap och kreativitet.    

Det är enbart din ambition som sätter gränserna, vi har föreläsarna och kompetensen men det är du som är kapten på båten.

Har du det som krävs för att ro iland?